Храната винаги е била съществена част от живота ни, но за хората с диабет е изключително важно да следят какво и кога ядат. Ето защо те трябва да са наясно кои са храни с нисък гликемичен индекс и да се опитват да ги включат в хранителният си режим. В днешната статия на Fitnessmania ще разгледаме точно това.
Гликемичният индекс показва потребността от фибри, въглехидратите в даден хранителен продукт и как те могат да повлияят на нивото на кръвната захар при консумация. Ето как се класифицират нивата на гликемичния индекс:
• Нисък: 55 или по-малко;
• Умерен: 56 до 69;
• Висок: 70 и повече.
Гликемичният товар оценява кръвната захар в храната на 3 етапа - нисък, среден и висок. При това изчисление се взема предвид гликемичния индекс плюс грамажите въглехидрати в една порция храна.
#1 Кайсии (изсушени)
Пресните кайсии се намират и съхраняват трудно. Затова те се откъсват преди пълното узряване, за да се избегне потъмняването им. След това те се обработват по естествен начин за транспортиране.
Гликемичен товар: 9 | Гликемичен индекс: 32
#2 Круши
Крушите осигуряват 20% ПДП на фибри. Винаги се опитвайте да ги ядете с кората, защото тя е по-хранителна. Крушите са леко сладки.Гликемичен товар: 4 | Гликемичен индекс: 38
#3 Ябълки
Ябълките са отличен източник на фибри. С една ябълка можете лесно да покриете дневната нужда от фибри. Ябълките имат сладко-кисел вкус и хрупкава текстура, което ги прави вкусни. Освен това ябълките са лесноГликемичен товар: 5 | Гликемичен индекс: 39
#4 Портокали
Любимият на малки и големи плод също попада сред храните с нисък гликемичен индекс. Всички знаем, че портокалите са идеален източник на витамин С. Един портокал съдържа 140 грама фибри, което е около 10% от дневната нужда от фибри. Освен това поддържа храносмилателната ви система здрава.
Гликемичен товар: 5 | Гликемичен индекс: 40
#5 Сливи
За да се възползвате от хранителните ползи на този плод, специалистите съветват да ги ядете сушени. Внимавайте обаче с количеството. Сушените сливи имат свойството да разхлабват.Гликемичен товар на сушените сливи:9 | Гликемичен товар: 2 | Гликемичен индекс: 40
#6 Ягоди
Този плод е изключително полезен за здравето и съдържа антиоксиданти, витамин С и фибри. Например в 1 чаша ягоди има повече витамин С, отколкото в един портокал.Гликемичен товар: 3 | Гликемичен индекс: 41
#7 Мляко
Млякото също се приема като храна с нисък гликемичен индекс. То е отличен източник на различни хранителни вещества. Млякото притежава има най-ниския гликемичен товар в сравнение с всички млечни продукти.
Гликемичен индекс: 37-39
#8 Нахут
Нахутът може да се използва като заместител на белия ориз или картофите с висок гликемичен индекс. В него има [калий](https://www.biopedia.bg/kak-da-si-nabavim-kaliy-top-5-hrani-bogati-na-kaliy), витамин В9 и калций.Гликемичен индекс: 28
#9 Моркови
Морковите са богати на витамин А (бета каротин), който е полезен за очите. Те помагат за предотвратяване на увреждането на клетките и съдържат антиоксиданти.Гликемичен индекс: 39
#10 Боб
Бобът е от съществено значение за пациентите с диабет, тъй като е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Той съдържа също така калий и фибри.Гликемичен индекс: 24
#11 Кафяв ориз
Кафявият ориз може да се добави към обяда или вечерята, тъй като съдържа фибри и е с ниско съдържание на въглехидрати. Освен това предпазва от инсулт или сърдечно заболяване поради наличието на магнезий.Гликемичен индекс: 55
#12 Гъби
Това е храната с най-нисък гликемичен индекс и е добър източник на селен. Въпреки това фибрите и антиоксидантите предотвратяват също така рака, диабета, болестта на Алцхаймер и сърдечните заболявания.
Гликемичен индекс: 10
#13 Сладки картофи
Те са с ниско съдържание на въглехидрати и са подходящи за имунната система и здравето на очите. Освен това помага за подобряване на репродуктивната система.Гликемичен индекс: 54
#14 Пълнозърнест хляб
Може да се използва като добра закуска, като сандвич или препечена филийка с масло, богата на сложни въглехидрати и протеини. Помага за регулиране на теглото и намалява риска от инсулт и диабет.Гликемичен индекс: 51
#15 Извара
Чудесен за кожата, той е най-добрият пробиотик, който подобрява храносмилането, здравето на костите и структурата на кожата. Той също така изсветлява тъмните петна и намалява пърхота.Гликемичен индекс: 28