Ако свързвате здравословен обяд само с безвкусните сандвичи и малките салати от кафенето до офиса ви, сигурно сте се отчаяли и си мислите, че никога няма да свалите килограмите, които сте натрупали през зимата.
Така ли е?
Не е необходимо да се тормозите и да се насилвате да ядете безвкусна храна, за да отслабнете или пък да не се храните изобщо.
Днес ние от Fitnessmania сме решили да ви предложим 3 идеи за здравословен обяд, който можете спокойно да приготвите вкъщи и да хапнете на следващия ден на работа. Така хем ще си спестите мислите свързани с храната, хем ще знаете, че сте си хапнали здравословно.
Гръцка салата с киноа | Здравословен обяд
Калории (за порция): 341
Тази гръцка салата съдържа нахут, краставици, маслини и пресни билки, за да се получи изключително ароматен и пълен с фибри обяд.
Необходими продукти:
● 1 чаша сушена киноа, изплакната
● 1 3/4 чаши вода
● 1 ч.л. чесън на прах
● 1 консерва (400 гр.) нахут, отцедена и изплакната
● 1 чаша домати, нарязани на половинки
● 1 чаша краставица, нарязана на кубчета
● 1/2 червен лук, нарязан на кубчета
● 1 буркан (200 гр.) маслини каламата (около 1 чаша), без костилки и нарязани на филийки
● 1/4 чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
● 3 с.л. пресен копър, нарязан
● сол и черен пипер, на вкус
● сок от 1 голям лимон
● капка зехтин екстра върджин (по желание)
● резенчета лимон за сервиране (по желание)
● рукола, за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
Изплакнете киноата с помощта на фина цедка. В средно голяма тенджера добавете водата, киноата и чесъна на прах и оставете да заври. Покрийте, намалете температурата и оставете да къкри за 15 минути. Отстранете от огъня, махнете капака на тенджерата и оставете да престои 10 - 15 минути.
След като киноата е готова, добавете нахута, доматите, краставицата, лука, маслините и магданоза. Разбъркайте добре. Подправете със сол, черен пипер и сока на 1 голям лимон.
Сервирайте върху легло от рукола. Вкусът е чудесен с малко повече лимонов сок отгоре. Ако желаете, добавете екстра върджин зехтин. Овкусете на вкус със сол + черен пипер.
Крем супа от моркови и домати
Калории: 219
Тази веган супа от домати и моркови е без млечни продукти и е палео. Основата ѝ е от кремообразно кокосово мляко и бадемово масло, както и много пресни билки, лайм и люспи от червен пипер.
Необходими продукти:
● 5 зелени глави лук, само стъблото
● 1/2 до 1 с.л. зехтин
● Два 15 см моркова - обелени и нарязани (допълнително за украса, ако желаете)
● 300 мл зеленчуков бульон
● Една кутия от 800 гр. цели белени домати, изцедена
● Сок от 1/2 лайм
● 1 с.л. кремообразно бадемово масло
● 1 ч.л. кошерна сол
● 1/2 ч.л. черен пипер
● 1/4 чаена лъжичка смлян кимион
● 1/2 ч.л. канела
● 1/4 ч.л. смлян карамфил
● 1/4 ч.л. смлян джинджифил
● 2 с.л. червена къри паста
● 1/2 чаша кокосово мляко (от консерва)
● 1,5 с.л. царевично нишесте, смесено с равни части студена вода или мляко, без млечни продукти.
● 1/4 ч.л. лук на прах
● Морска сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Поставете лука, олиото и нарязаните моркови в тиган и гответе на средна температура за 5-8 минути или докато лукът покафенее и морковите омекнат.
Добавете към тенджерата със зеленчуковия бульон и добаврюете и целите обелени домати. Разбъркайте и оставете да къкри 5 минути.
След това добавете сока от лайм, бадемовото масло, солта/пипера, подправките, къри пастата и кокосовото мляко. Оставете да заври, след което намалете и оставете да къкри за 10 минути.
Внимателно прехвърлете супата в блендер и я пасирайте, докато стане кремообразна. Можете да използвате и ръчен миксер.
Поставете пюрето обратно в тенджерата. Добавете лука на прах и нишестето и гответе на средно ниска температура, като разбърквате, за още 5 минути.
Може да добавите царевичното нишесте и по-рано, то сгъстява храната бързо и при по-високи температури и не се разпада.
Пиле с лимон | Здравословен обяд
Калории: 310
Това пиле с лимонов/цитрусов вкус може да се приготви само с няколко съставки, повечето от които вече са в хладилника и килера ви.
Необходими продукти:
● 1 с.л. зехтин
● 2 скилидки чесън, смлени
● сол и пипер
● 4 пилешки гърди
● 1/4 чаша бяло вино
● 1/2 чаша пилешки бульон
● 2 с.л. лимонов сок
● 1/4 ч.л. лимонова кора
● 1 с.л. нарязан магданоз
● допълнителен лимон за украса
● допълнителен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Изсипете олио в голям тиган.
Добавете чесъна и гответе една минута.
Овкусете пилето със сол и черен пипер. Добавете пилешките гърди и гответе по 5-6 минути от всяка страна до пълна готовност.
Налейте виното и оставете да поври една минута.
Добавете пилешкия бульон и оставете да къкри, докато леко се редуцира.
Разбъркайте лимоновия сок, лимоновата кора и магданоза.
Сервирайте веднага с допълнителни резени лимон и магданоз за украса.
Коментари