Всяка вечер се чудим кое по-напред да свършим - да сготвим ли, да обърнем внимание на семейството, да спортуваме или да си починем. Обикновено до последното не успяваме да стигнем. Поради тази причина в днешната статия на Fitnessmania решихме да съберем 3 бързи и здравословни рецепти, с които хем да спестите време от приготвянето на вечерята, хем да сте спокойни, че всички се храните здравословно.
Лазаня от тиквички
Разбира се, класическата лазаня е вкусна. Понякога обаче ни се иска нещо по нисковъглехидратно.
Необходими продукти:
● 2 ч.ч. рикота
● 1 с.л. прясно настърган пармезан, плюс още за поръсване
● 2 големи яйца
● кошерна сол
● прясно смлян черен пипер
● 1 1/2 ч.ч. сос маринара
● 3 големи тиквички, нарязани на широки ивици с помощта на белачка и отцедени върху хартиена кърпи
● 3 ч.ч. настъргана моцарела
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°С. В малка купа разбъркайте рикотата, пармезана и яйцата и подправете сместа със сол и черен пипер.
Разпределете тънък слой маринара в тавичка за печене. Покрийте с 2 слоя тиквички, една трета от сместа с рикота и една трета от моцарелата. Разпределете около 1/3 чаша маринара върху моцарелата. Повторете напластяването още два пъти.
За горната част наредете тиквичките една до друга по диагонал в тавата за печене, за да се получи решетка. Повдигнете долната половина от лентичките и поставете останалите лентички от тиквички по диагонал. Повтаряйте до напълване.
Поръсете с още пармезан и подправете със сол и черен пипер.
Печете, докато се разтопи и тиквичките се сготвят, около 30 минути.
Оставете да почине за 10 минути, преди да го нарежете.
Печено пиле с масло
Печеното пиле е идеално за вечеря, особено когато се готви само. Подправете добре пилето, намажете го с масло и добавете каквито зеленчуци имате под ръка. По този начин приготвено може да имате вечеря и за следващия ден.
Необходими продукти:
● 1 цяло пиле
● кошерна сол
● черен пипер
● 450 гр. бейби картофи, разрязани наполовина
● 1 голяма глава броколи, нарязана на розички
● 1 голям червен лук, нарязан на филийки
● 2 ч.ч. чери домати
● 2 с.л. зехтин екстра върджин
● щипка червен пипер
● 4 с.л. разтопено масло
● 3 скилидки чесън, смлени
● 1 ч.л. италиански подправки
● спанак, за сервиране
● 1/4 ч.ч. тънко нарязан босилек
Начин на приготвяне:
Поставете голяма тава във фурната и я загрейте до 220°С. Подсушете пилето с хартиени кърпи и подправете обилно със сол и черен пипер. Оставете да престои на стайна температура, докато фурната се загрява и приготвите останалите съставки.
В голяма купа разбъркайте заедно картофите, броколите, червения лук, чери доматите и олиото. Подправете със сол, черен пипер и щипка червен пипер.
В малка купа смесете маслото, чесъна и италианските подправки. Намажете с четка цялото пиле.
Внимателно извадете тигана от фурната и поставете пилето в центъра, след което разпръснете зеленчуците наоколо. Печете, докато кожата стане хрупкава и златиста, около 1 час. Оставете да почива 15 минути.
Поднесете пилето и зеленчуците върху легло от спанак. Ако желаете, залейте с малко мазнина от тавата и поръсете с босилек.
Печена сьомга
Тази здравословна печена сьомга е най-добрият начин да нахраните семейството си.
Няма готвене в тиган - всичко се пече във фолио, което улеснява подготовката и почистването.
Вярваме, че това е най-добрата рецепта за печена сьомга, която сте опитвали някога. Поднесете я заедно с любимите си печени картофи или други зеленчуци.
Необходими продукти:
● 2 лимона, тънко нарязани
● 1 голямо филе от сьомга (около 1,400 кг)
● кошерна сол
● черен пипер
● 6 с.л. разтопено масло
● 2 с.л. мед
● 3 скилидки чесън, смлени
● 1 ч.л. мащерка
● 1 ч.л. риган
● нарязан пресен магданоз, за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°С. Поставете в голяма тава за печене фолио и го намажете със спрей за готвене. В центъра на фолиото наредете резени лимон на равно разстояние един от друг.
Овкусете двете страни на сьомгата със сол и черен пипер и я поставете върху резените лимон.
В малка купа разбийте маслото, меда, чесъна, мащерката и ригана. Полейте сьомгата, след което увийте сьомгата с фолиото. Печете до готовност, около 25 минути.
Преди да сервирате украсете с магданоз.
Надяваме се тези рецепти да ви харесат и да спестите много време, което да прекарате заедно с любимия си човек или децата. Бон апети!
Коментари