- Препоръчителни дневни дози протеин
- Тези препоръчителни дози са само насоки и човек можгге да открие, че личните му нужди варират. Като цяло, препоръчителната дневна доза за млад и здрав човек, който не прави много упражнения, е 0,8 грама протеин на килограм телесна маса на ден. Източници на веган протеин – пълнозърнести храни
- Киноа
- Овесени ядки
- Спирулина
- Източници на веган протеин - зеленчуци
- Броколи
- Гъби
- Бобови и бобови растения – източник на веган протеин
- Леща за готвене
- Нахут
- Фъстъци
- Соя
- Ядки и семена
- Чиа семена
- Бадеми
- Конопени семена
Хората, които са на веган диета не консумират месо, яйца и млечни продукти. Въпреки че този режим на хранене е ограничен на протеин, не се притеснявайте.
Има голямо разнообразие от източници на веган протеини, като например ядките, зърнените храни, бобовите растения и др. Освен това те съдържат допълнителни хранителни вещества, които са полезни за тялото. Някои зеленчуци и семена също са добри източници на веган протеин.
Пол - Възраст (в години) | Препоръчителна доза протеин (г) |
М/Ж 2–3 | 13 |
М/Ж 4–8 | 19 |
М/Ж 9–13 | 34 |
Ж 14–18 | 46 |
М 14–18 | 52 |
Ж 19–30 | 46 |
М 19–30 | 56 |
Ж 31–50 | 46 |
М 31–50 | 56 |
Ж 50+ | 46 |
М 50+ | 56 |
Човек, който е доста активен или който иска да изгради мускули, може да открие, че се нуждае от повече протеин на ден.Освен това, бременна жена ще трябва да приема повече дневни протеини. Специалистите препоръчват бременните и кърмещи жени да увеличат дневния си прием на протеини с 10%.
Източници на веган протеин – пълнозърнести храни
Киноа
Когато е сготвена, киноата съдържа 4,38 г протеин на 100 г. Чаша варена киноа съдържа 7,45 г протеин.
Овесени ядки
Суровият овес е много добър източник на веган протеин. Чаша суров овес съдържа 10,7 g протеин. Въпреки това, човек трябва да накисне овесените ядки, преди да ги консумира, за да ги усвои по-лесно.
Спирулина
Спирулината е синьо-зелено водорасло с много високо съдържание на веган протеини. Една супена лъжица спирулина, която е около 7 г, съдържа 4,02 г протеин.
Броколи
Въпреки че само по себе си не е с високо съдържание на протеин, когато се използва като част от хранене, броколите могат да повишат съдържанието на протеин.
ГъбиКогато се приготвят задушени с малко олио, гъбите имат 3,74 г протеин на 100 г. Освен това микопротеинът, който съдържат е източник на веган протеин. Хората често използват микопротеини в заместителите на месото. Микопротеинът съдържа 11 г протеин на 100 г.
Въпреки това, някои продукти, които съдържат микопротеин, съдържат и яйца, което ги прави не-вегани. Човек трябва да внимава да проверява съставките на етикета.