9 естествени храни, които не съдържат глутен

Ако имате непоносимост към храни съдържащи глутен, то трябва да потърсите сертифицирани храни (с обозначения на етикетите) без глутен преди да слагате обработена храна в количката си за пазар. Ако овесените ядки, които са без глутен се обработват в споделено съоръжение с други храни, може да получите реакция.

С оглед на това, прочетете списъка на естествените без-глутенови храни, които да имате на разположение за следващия си хранителен план.

Нахут

Нахутът е  чудесна храна, която трябва да се включи в диета без глутен, поради гъвкавостта му. Можете да използвате нахута като заместител на брашното за печене (например: питки, хляб и пици).

На половин чаша порция: 110 калории, 2 грама мазнини (0 г наситени), 27 г. въглехидрати, 0 г захар, 130 мг. натрий, 6 г. фибри, 6 г. протеини

Картофи

Често, когато правят безглутенова диета, хората консумират пакетирани храни в големи количества без глутен. Вместо да избират здравословна скорбяла като картофите, които съдържат два пъти повече калий както и бананите. Също така съдържат и нишесте, което бавно се усвоява и е полезно за здравето на червата.

На 1 среден картоф: 160 калории, 0 грама мазнини (0 г наситени), 37 г въглехидрати, 2 г захар, 15 мг натрий, 5 г фибри, 4 г протеин

Царевица

Много храни без глутен често съдържат брашна с ниско съдържание на фибри и белтъчини. На които царевицата всъщност е добър източник. Така че използвайте царевично брашно. Яденето  на царевични питки или варена царевица, ще ви достави нишесте, скорбяла  и ценни  питателни вещества.

На 1 кочан царевица: 120 калории, 2 г мазнини (0 г наситени), 17 г въглехидрати, 5 г захар, 30 мг натрий, 3 г фибри, 4 г протеин

Шам-фъстъци

Шам фъстъкът е не само без-глутенова опция, но и от ядките с най-ниско съдържание на мазнини. За да направите салата без глутен, като същевременно осигурите нещо хрупкаво, опитайте да използвате шам-фъстъци вместо крутони. Освен това, тъй като шам-фъстъците са добър източник на белтъчини и фибри, те ще ви помогнат да сте сити по-дълго време.

За една порция от 40-50 грама: 120 калории, 10 грама мазнини (1,5 г наситени), 6 г въглехидрати, 2 г. захар, 120 мг натрий, 2 г фибри, 5 г протеин

Сирене Чедър

Въпреки че не всички сирена са без-глутенови, Елизабет Шоу – регистриран диетолог казва, че сиренето Чедър не съдържа глутен.“То е хубаво и защото не само, че  е чудесен начин да получите калций и протеини към режима си, но също така е и със сравнително ниско съдържание на въглехидрати. Което го прави чудесен избор за диети с ниско съдържание на въглехидрати“. И дори може да помогне за предотвратяване на кариеси.

За 30 грама: 115 калории, 9,5 грама мазнини (5 г наситени), <1 г въглехидрати, 0 г захар, 180 мг натрий, 0 г фибри, 7 г протеин

Сладки картофи

Подобно на белите картофи, сладките картофи също са в списъка на естествените безглутенови храни. „Не само, че сладките картофи осигуряват комплексна форма въглехидрати за хората на безглутенова диета, но съдържат и витамин А, фибри и прилично количество калий“, казва Шоу.

За 1 средно голям сладък картоф: 100 калории, 0.2g мазнини (0 g наситени), 24 г въглехидрати, 7 г захар, 41 мг натрий, 4 г фибри, 2 г протеин

Карфиол

Карфиолът служи като добър заместител на зърнените култури и има по-ниско съдържание на въглехидрати от картофите. Отличен е за каши и пюрета. Има чудесен вкус както суров, така и сготвен. Карфиолът е страхотен за отслабване и поддържане на тегло. Не съдържа глутен, а съдържа витамини С, В, калций и магнезий.

За 1 чаша нарязан карфиол: 27 калории, 0,3 г мазнини (0,1 г наситени), 5 г въглехидрати, 2 г захар, 32 милиграма натрий, 2,1 грама фибри, 2,1 грама протеин

Орехи

Тъй като се разграждат по-бавно от храни с високо съдържание на въглехидрати, орехите осигуряват фибри и здравословни мастни киселини от мононенаситени и полиненаситени мазнини. Както и AЛК (алфа-линоленова киселина) – растителен източник на омега-3, и са  полезни за мозъка и кожата . 

На порция от 40 – 50 грама: 270 калории, 27 грама мазнини (2,4 г наситени), 5,6 г въглехидрати, <1 гр. захар, 1 мг натрий, 2,8 гр. фибри, 6,5 гр. Протеин

Киноа

Киноата е популярно древно зърно , което е пълно с фибри. Киноата също е източник на „пълноценен протеин,“ което означава, че има всички незаменими аминокиселини.

За порция от половин чаша: 117 калории, 3,8 грама мазнини (0,5 г наситени), 21 г въглехидрати, 0,85 г захари, 7 мг натрий, 2,7 г фибри, 4,3 г протеин

Източник: beu.bg

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0

Your Cart